E ușor să conduci repede, mai greu e să conduci încet

Fie că mergem în concediu sau dăm o fugă „la țară”, când plecăm la drum lung ne vom întoarce sigur cu povești despre „ăla de a depășit atunci de au pus toți frână. Ți-aduci aminte?”. Putem să observăm mereu pe șosele acei indivizi care depășesc neregulamentar sau la limită, riscând nu numai să își îndoaie tabla mașinii, dar și rudele de plâns după ce ei s-au dus.

Bineînțeles că sunt puțini care ar recunoaște că fac greșeli la volan, pentru că este nevoie de o pereche zdravănă de…… să fie în stare să recunoască faptul că au pus în pericol viața celor care erau cu ei în mașină sau în mașinile de lângă.

Nimeni nu vrea să își riște viața, dar parcă nici unul nu își dă seama când o face. Ne considerăm intangibili și plecăm de la ideea că nu ni se poate întâmpla nouă. Dacă arunci în prima linie evidentul situației, e posibil să ți se răspundă cu „eu eram la volan. Am simțit altfel mașina. Trebuia să ai încredere în mine. Și în plus, totul a fost bine până la urmă”. Și parcă te resimți puțin și îți dai seama că a fost bine până la urma aia, dar îți dorești să nu mai fii cu el/ea în mașină la urma următoare, ca să nu știi pe viu dacă a ieșit bine sau nu.

Sunt destul de fericiți cei care nu conduc și care nu știu cum au trecut prin urechea acului de situații neplăcute, ca să spunem frumos. Dar ca șofer, dacă ești pe scaunul din dreapta, deja conduci și tu mașina, indiferent cât de bun este cel/cea de la volan. Ai un altfel de atenție. Vezi toate greșelile din trafic și le taxezi corespunzător. O înjurătură ici, o spaimă dincolo, îți ieși din pepeni, și consideri că dacă stai pe locul ăla ai dreptul să începi să dai indicații, dar ele doar ajută la agasarea șoferului de facto.  Nu se poate pune nimeni în locul șoferului și cum fiecare om este diferit, așa vor fi și deciziile luate. Fie la volan sau în viață.

Însă parcă este nevoie de o anumită finețe… un anume „ceva” pentru a conduce. Nu mă refer că trebuie să fii îmbrăcat în frac sau rochie de seară, dar în schimb ar trebui să poți să citești atmosfera, să ai un picior fin și sânge rece. Toți putem să luăm covrigul în mână și să apăsăm o pedală, însă e mai greu să strunești mașina și să scoți din ea cu binișorul ceea ce ai nevoie și să creezi o anumită eleganță.

E ușor să conduci repede și tare. Toată lumea o poate face. Mai greu este să conduci încet și elegant.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: