Father figure

Totul a plecat de la această melodie George Michael – Father Figure și de la o discuție spontană cu cineva important.

Cred că femeile au nevoie de un bărbat alături de ele care să le asigure o anume siguranță. Multe vor bani, deoarece tot ce este material în ziua de astăzi se poate cumpăra doar cu bani. Prin urmare pun bărbatul ales ca material de probă la niște teste: ce bunuri are, ce planuri de viitor are, cum își gestionează finanțele, cât de constant și de unde îi vin banii și cât de repede se duc și pe ce.

Nu vedem oare situația asta foarte des în cancanul de zi cu zi? Și ălea sunt doar ziare, dar oare nu se întâmplă și la niveluri mai mici?

Femeia are nevoie de un bărbat tare lângă ea. Poate este doar instinctual. Suntem atrase de bărbații tari pentru că vrem să avem pe cineva pe care să ne putem baza și lângă care să ne simțim în siguranță, dar și de cei slabi deoarece suntem programate să avem grijă de puii noștri și să îi ocrotim. În lipsa unui copil, „adoptăm” un bărbat. Care nu a trecut peste grija care i-o dădea mami acasă și caută în altă parte acel confort al cuibului inițial.

În ziua de azi, acel bărbat tare se traduce (se pare că pentru multe femei) într-un bărbat care are bani, cunoștințe și influență. Pentru că deși multe femei urlă din rărunchi că nu banii sunt importanți, fac tot ce se poate ca să aibă un statut sigur în societate și să trăiască bine. Iar bărbații sunt foarte ușor de amăgit și au unele nevoi primare care îi fac să se simtă bine și pentru care ar face orice.

Dar poate această nevoie de ocrotire vine doar din senzația că tatăl nostru a fost cineva care are bani, cunoștințe și influență. În cazul în care am avut un tată care a intrat în aceste tipare. Dacă din contră nu ne-am înțeles cu el, vom fi reticente la toți bărbații care aduc chiar și foarte puțin cu metehnele tatălui nostru și vom fugi în partea opusă, căutându-l pe acel cineva care să ne dea ce ne închipuim că avem nevoie.

Oare este la fel și pentru bărbați? Cei care au fost ocrotiți și alintați prea tare de către mame nu caută oare o femeie care să aibă grijă de ei și să le dea acel cămin fără obligații care l-au avut în copilărie? Să nu trebuiască să fie ei puternici mereu? Să nu trebuiască să facă ei chestii prin casă? Din păcate uită că ei o să ia locul părinților lor la un moment dat. O să fie și ei părinți. Modele pentru copiii lor, chiar.

În sălbăticie femela are grijă de pui. Nu fuge mereu la tată să îi ceară să facă chestii. Este mulțumită că el a ajutat-o să își îndeplinească scopul și să nu se chinuie cu instinctele pe care le are și nu le poate satisface singură. Chiar și așa, tatăl asigură ce este nevoie pentru familia lui pentru o perioadă ma lungă sau mai scurtă de timp.

Este straniu dacă mă gândesc la asta, mai ales pentru că sunt multe femei care se plâng că bărbații nu le ajută, dar nici ele nu sunt dispuse să renunțe la mândrie și să facă ce este nevoie să fie făcut fără să se plângă. Și să îi învețe că nu mai sunt la mami acasă și trebuie să facă lucruri împreună, ca o echipă ce sunt. Da, cred că bărbații trebuie învățați cum trebuie să fie într-un cămin, asta dacă nu ne convine cum au venit pregătiți de acasă. Dacă nu suntem dispuse să facem acest efort, cel mai simplu este un simplu „pa”. E cel mai simplu și elegant mod de a ne păstra sinceritatea față de ce suntem noi. Oricât de bun ar fi sexul cu el…

E un cerc vicios, sincer. Căutăm în cel de alături siguranța pe care ne-o ofereau părinții noștri, dar nu înțelegem că nu o mai putem avea. Că avem alte responsabilități acum și că noi trebuie să fim acum cei puternici. Pentru persoana alături de care trăim atunci când el/ea obosește să fie tare. Pentru copiii noștri, dacă îi avem. Pentru prietenii noștri apropiați. Pentru nepoți sau rudele care înseamnă ceva pentru noi.

Dacă suntem împreună cu cineva într-o relație, trebuie să acceptăm că ne completăm unul pe altul. Că trebuie să oferim și primim în același timp. Că suntem diferiți. Nici unul nu este mai presus de celălalt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: