Masculul bolnav

Ați observat că atunci când bărbații sunt bolnavi, parcă trag să moară? Te și sperii ce au pățit brusc și deodată. Până să îl crezi pe cuvânt că vorbește serios, iei în considerare toate opțiunile pentru care s-a întâmplat brusc pocinogul:

  1. Îi e lene să te ajute.
  2. Nu are chef să ajute în eventualitatea că ai vrea tu să facă ceva. Orice, nu contează. Nu, nu este la fel cu nr. 1. În acest caz, cu nu are chef, poți să îl convingi. Pledezi că dai tu cu aspiratorul în niște pantalonași sexy și maieuț și că în timp ce șterge praful o să aibă o priveliște superbă
  3. Vrea să fie dădăcit puțin și alintat. Să i se arate puțină compasiune că îl doare puțin burtica
  4. Vrea să fie lăsat în pace și să ia o pauză psihologică de la treburile casnice, indiferent că te includ pe tine și copilul sau nu.
  5. Vrea să se joace pe Playstation/XBox etc, dar nu poate face asta și să scape fără 2-3 priviri critice din partea ta (sau remarci bine plasate) decât dacă se dă puțin lovit în aripă.

Este însă posibil să îi fie într-adevăr rău. În acest caz, simptomele fizice sunt vizibile: față mai palidă ca Lestat din Interviu cu un vampir, nas înfundat de zici că vorbește la trompetă, îți ia respirația când te sărută (și nu în sensul cel bun), te chinui să auzi ce zice pentru că acum fiind bolnav brusc nici nu mai poate vorbi și așa mai departe. Te uiți la el și ți se face milă. Săracu’. Suferă acum. Nu mai poate. Chiar e nasol. Ce să îi faci să îi fie bine?!

DSC05498_m.JPG

Ultima opțiune rămâne întotdeauna să încerci să îl convingi că trebuie să meargă la doctor. Ceea ce este pe atât de greu, pe cât este necesar.

Nu am întâlnit nici un bărbat care să vrea din proprie inițiativă să meargă la doctor. De parcă i-ar cădea ceva dacă ar recunoaște că are nevoie de cineva care știe despre ce este vorba și îl poate face să se simtă din nou bine. Ia poziția ursulețului pe canapea și așteaptă să se facă bine. „Lasă dragă, că-mi trece. Trebuie doar să stau puțin. Adu-mi și mie puțină vodcă, te rog”.

DSC05491_m.JPG

Când să fugi după pahar, realizezi ce a cerut și îi atragi atenția că în condiția lui nu ar trebui să bea. Dar îți pasează rapid mingea și îți zice că doar alcoolul îi poate atenua durerea, că la pastile e imun de când se știe. Nici anestezicul dentistului nu își face efectul.

Chiar nu contează ce e, o fractură deschisă de la fotbal sau o banală răceală de toamnă. Dacă stă puțin îi trece și poate să ia totul de la capăt.

Opțional, poți să începi să înșiri toate prietenele pe care le-ai consultat în privința bolii lui și experiențele nasoale pe care le-au avut ele sau partenerii lor. Poți adăuga liniștită un „dacă nu mă crezi, sună-l tu pe X, să îți zică el!”. 99,99% șanse să nu o facă, pentru că nu s-ar face de râs în fața lui X. Cum să caute parenera în stânga și în dreapta soluții pentru hernia lui? Ce, el nu e destul de bărbat să o facă singur?

Perspectiva să le fie mai rău decât le e și consecințele dezastruoase ale „statului puțin pe canapea, că le va trece repede” o să le dea masculilor domestici avântul necesar pentru căutarea ajutorului specializat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: