Unde sunt mulți oameni ies scântei

Am căutat în DEX ce înseamnă corporație, crezând că vine din limba engleză și că e un cuvânt relativ nou. Spre surprinderea mea e un cuvânt destul de vechi care înseamnă „breaslă”. Și ce fac oamenii într-o breaslă? Lucrează pentru un scop comun.

În zilele noastre s-a cam schimbat macazul și oamenii din corporații (i.e., meseriașii din breaslă) lucrează pentru un proprietar / grup de manageri comun/i. Și ce le aduce asta lor? Un salariu cu care să își trăiască viața, hrănească familia, crească visurile ș.a.m.d.

Dar suntem oameni. Vrem atenția celor din jur concentrată asupra noastră, vrem să fim cei mai tari și să fim recunoscuți pentru ce facem, în ideea că noi credem că facem bine. Dar cum fiecare cioară își vede puiul porumbel, așa și noi ne vedem cei mai cei dintr-o grămadă de care aparținem.

Din păcate, în corporații, sunt unele persoane care au ajuns într-un punct relativ sus și țin cu tot dinadinsul să rămână acolo. Ce înseamnă asta? Că vor face cele mai frumoase grafice, vor da în cei de sub ei cu cel mai minunat bici și vor suci cuvintele și situațiile astfel încât să le fie lor bine. Ca să nu le fie rău.

Și uite așa, în breslele contemporane, se instalează ipocrizia și falsitatea. Asupriții pot să își caute altă breaslă dacă nu le convine. Păcat însă că în zilele de azi nu mai știm meserii care să ne asigure traiul. Nu mai știm să plantăm o roșie și să mulgem o vacă. Suntem foarte comozi și ne place comoditatea asta. Pentru ea am luptat ani întregi și nu vrem să renunțăm la ea și să ne fie greu.

Și ne complacem în situațiile penibile din bresle, pardon, din corporații, și prin această complacere, încurajăm șefuțele și șefuleții să se dea alpha-male și alpha-female, când de fapt nu au coloană vertebrală să zică lucrurilor pe nume, darămite să mai și facă ce este corect de făcut.

Destul de trist cum se schimbă oamenii când au putere peste alții, chiar dacă este o putere relativ mică…

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: