„E mai ușor să ceri iertare decât să ceri permisiune”

Mi-a spus un prieten la un moment dat.

Cred că în 50% din situații este adevărat, dar în restul de 50% nu este. Sunt cumva împărțită în jumătate și tocmai când mă decid asupra uneia dintre variante, mintea mi-o iar razna și îmi aduce exemple care susțin cealaltă teorie.

Câteodată da, este mai ușor să faci ceva pentru cineva, ceva care știi sigur că să ajute și să aducă un plus valoare vieții acelui om, decât să ceri voie. Dar sunt situații când trebuie să ne punem la punct noi înșine înainte să ne aruncăm cu capul înainte și să luăm decizii cu inima. Vorba aia, drumul spre iad este pavat cu intenții bune. Degeaba ne considerăm că știm toate datele problemei și vrem să facem bine. Orice bine făcut trebuie făcut cu cap, rațional, din suflet și cu atenție, ca nu cumva într-o clipire de gene să se transforme în ceva urât.

Trebuie să recunoaștem că este ușor să dăm sfaturi, mai ales când nu noi suportăm consecințele; când nu noi suntem implicați. Aruncăm lejer cu opinii stânga-dreapta dacă nu ne afectează deznodământul, dar în schimb dacă suntem puși în situația respectivă și vine cineva să ne dea sfaturi și idei, îl dăm la o parte și ne ofuscăm ușor. În loc să ne dăm seama că avem parte de tratamentul pe care îl oferim.

Poate o fi mai ușor să ceri iertare decât să ceri permisiune (nu sunt chiar convinsă), dar cu siguranță este mult mai dificil să primești iertare, decât permisiune.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.