Alfa

Fiecare haită de… orice animal vreți are un conducător. Un mascul sau o femelă alfa care preia conducerea și pune piciorul în prag pentru a duce turma spre noi înălțimi, spre mai bine și mai eficient. Ce poate fi mai bine și mai eficient în lumea animală? Mâncare pe îndestulate, eficiență sporită în a fugi de prădători sau de a-i înfrunta și reproducere cu pierderi minime. La atât se rezumă viața, nu?

Acum să ne uităm puțin la cele mai „inteligente” animale de pe planetă: Homo Sapiens Sapiens. Se pare că și noi avem nevoie de cineva puternic, de un mascul alfa sau de o femelă alfa. Nu pot să înțeleg de ce dacă bărbații preiau conducerea sunt extraordinari, iar dacă femeile preiau conducerea demasculinizează tot ce e în jur.

Nu mă înțelegeți greșit. Nu consider că sexele sunt egale, pentru că chiar nu sunt. Nu au cum. Sunt complementare, dar nicidecum egale. Dar pur și simplu nu înțeleg de ce trebuie să ne simțim amenințați de cineva care are curaj să își susțină opiniile, indiferent de sexul acelei persoane.

Este lucru știut că sunt și bărbați slabi de înger, dar și femei foarte puternice, nu? Pentru că trebuie să fie un echilibru. Nu se poate să fim toți slabi sau toți puternici. În plus cred că mediul în care creștem ne formează. Cel mai slab băiat din tribul Baluba din Amazonia (zic și eu) este probabil mult mai puternic decât un băiețel născut în Manhattan și ținut în puf toată ziua.

Probabil că este vorba doar de perspectivă, exact ca atunci când faci o fotografie. Dacă schimbi unghiul din care fotografiezi, se schimbă imediat tot ce se poate înțelege din acel cadru.

Revenind la „alfa”, cred că ține cumva de educație și condițiile în care a fost crescut acel copil. Am un amic care atunci când este stresat sau când se grăbește să vorbească, începe să se bâlbâie. Și e conștient că acest lucru i se trage din copilărie atunci când era la școală la un concurs de ceva și a tot fost întrerupt când voia să vorbească.

Poate că ar trebui să ne educăm altfel copiii… să nu le mai punem restricții și să îi încurajăm să își exprime personalitatea fără frică, să tindă să fie mai buni și să își susțină cuvintele prin fapte. Adică să își asume responsabilitatea pentru ce spun, pentru că până la urmă, așa este o persoană „alfa”, nu?

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: