Tartă cu mere

Pentru că este Crăciunul și toată lumea face cozonaci, am decis să fac… tartă cu mere. Bineînțeles este pentru „cheat day”, dar hei! Avem nevoie de ceva dulce, rapid și bun, nu?

Rețeta este din cartea de rețete Sandei Marin, de acum 1000 de ani, ușor modificată. Nu foarte mult.

Am vrut de mult să fac tartă. Și m-am mirat și eu de mine cum de nu am căutat în rețetarul care îmi era cel mai la îndemână.

Deci! Aluatul se face din 300g făină, 200g unt, 125 zahăr pudră, puțină sare, zeama de la o jumătate de lămâie. Totul se amestecă și se frământă până nu se mai lipește de mână și se dă la rece.

1 kg de mere (eu am pus ochiometric, sincer să vă spun) se curăță de coajă, se taie cubulețe și cu puțin zahăr și apă se pun la fiert (aici depinde de cât de dulce vreți umplutura).

Când merele sunt fierte, se pasează ca să iasă un piure. Eu le-am pasat cu pasatorul pentru piureul de cartofi, pentru că furculița… mmmm Nu (prea multă muncă); și pentru că mixerul e prea periculos, e posibil să strice tot.

Se răcesc merele, pe pervazul geamului ca în desenele cu Tom și Jerry când mătușica punea prăjitura pe pervaz la răcit.

Eu am folosit o tavă de tartă din teflon, dar am uns-o totuși cu puțin ulei. Am scos aluatul de la frigider și l-am întins cu sucitorul într-o foaie groasă pe care am potrivit-o în tavă, urcând-o chiar și pe pereții tăvii, pentru că nu avea de ce să crească să dea pe afară.

Piureul de mere răcit l-am întins uniform peste aluat. Am presărat puțină scorțișoară deasupra (asta e partea modificată) și am tăiat niște felii de măr și le-am pus deasupra.

Cuptorul era deja încălzit la 180°C, dar când am pus tarta înăuntră am scăzut temperatura la 160ºC. Cred că pentru cuptor cu gaz ar fi o treaptă medie de căldură.

Ar trebui să stea între 3/4h și 1h la cuptor, dar eu am lăsat-o 50min :-)

Seara, nu părea foarte cine știe ce, dar în soarele dimineții, mi se părea că arătă genial.

Cum vi se pare?

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

S-avem poftă!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: