Comparații

Cred că viața noastră socială se rezumă la comparații. Ne comparăm cu cei pe care îi cunoaștem, dar și cu necunoscuți, că de, pentru ce este social media?

Avem salariul mai mare? Hainele mai scumpe? Mașina mai performantă? Iubita mai sexy? Copii mai deștepți? Cam la astea se rezumă totul. Nu am întâlnit foarte mulți oameni care să compare alte lucruri. De exemplu: „are un vocabular mai dezvoltat. Sigur citește mult. Ia să încerc și eu!”

Invariabil ajungem totuși la concluzia că suntem mai buni decât restul. Că reacțiile și deciziile noastre ar fi mai bune sau mai potrivite în situațiile în care nu noi suntem puși, ci cunoștiințele noastre. Și avem o părere foarte bună despre noi. Dar oare e bine să avem o părere bună despre noi? Sau una realistă?

Dacă avem o părere realistă înseamnă că ne cunoaștem limitele și neajunsurile și putem evolua spre mai bine, nu?

Dar cum să le arătăm celor din jurul nostru cum suntem cu adevărat fără să ne împăunam și fără să lăsăm impresia că noi suntem cei mai extraordinari din parcare, deși poate așa credem?

În societatea de azi, mai ales în cadrul vieților virtuale pe care le avem (una este facebook și alta este linkedin), este greu să nu prinzi puțin de „social media depression”. Și asta vine doar din comparații, făcute conștient sau nu, dar și din gelozii și dorințe ascunse. „Ah, X s-a dus în vacanță în Papua Noua Guinee pentru 3 săptămâni, iar eu nici la mare nu îmi permit”.

Rezultatul? Supărări. Pierdem energie aiurea pe care am fi putut să o investim în noi.

Cred că ar trebui să ne comparăm cu noi. Cum am fost azi dimineață și cum sunt acum, la ora 5 dupa-amiază? Am evoluat? Am făcut ceva pentru mine în timpul ăsta sau l-am luat de-a gata și l-am pierdut?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.