Permanent valabil

Consider că versurile unei melodii sunt foarte importante. Pentru că ele transmit anumite gânduri și induc anumite emoții. Și linia melodică este importantă, dar și versurile sunt. Cel puțin pentru mine.

Sunt unele melodii care le ascult cu plăcere, chiar dacă sunt mai vechi. Și cum am crescut cu ele, câteodată uit cât de vechi sunt. Și sunt momente când parcă mă trezesc din vis și îmi dau seama că ce se cânta acum 10-15 ani este valabil chiar și azi. E șocant că într-o societate în care ne mândrim că evoluăm la o viteză extraordinară, sunt atâtea lucruri care nu se schimbă!

Exemple? Am câteva, bineînțeles.

Vă dați seama cât de actuală este încă „Românește” de B.U.G. Mafia? Nu pot să zic că știu multă politică sau că aș putea să am o conversație, dar… Vă dați seama că versurile „Că dacă eu sunt criminal, tu ce ești, unul legal // A, da, tu ești un criminal legal.” pot pune punctul pe i cu privire la dezbaterea cu Ordonanța 13/2017 care ne-a șocat pe toți? Vă dați seama cât de groaznic poate fi să fie ca mulți oameni să îți dorescă răul? („Deci domnule ministru, deputat sau senator // Când tu apari mereu cu masca ta // La fel și tot de atâtea ori îți doresc eu ție moartea.”)

Vă dați seama cât de real și permanent valabil este „Și cum se schimbă unii-n curve nici nu-ți vine să crezi.”?

Vă dați seama cât de actuală este întrebarea asta? Că trăim într-o lume în care nu mai arătăm compasiune sau pic de dragoste pentru ființele de lângă noi?, chit că sunt oameni sau animale?

Vă dați seama că toți avem nevoie de cineva în momentele grele, dar multora dintre noi ne este greu să ne înghițim mândria și să cerem ajutor?

Vă dați seama că avem cu toții amintiri cu prietenii care ne fac să zâmbim și să dorim să mai avem parte de momente atât de frumoase, exact cum e atmosfera despre care se povestește în melodia aceasta?

Vă dați seama că avem cu toții un anume cineva pe care putem să îl putem înțelege fără să trebuiască să vorbim?

Vă dați seama că deși ne dorim de multe ori să ne rezolve alții problemele sau să ia altcineva deciziile dificile din viața noastră,noi suntem cei care trebuie să decidem, chiar dacă ne este greu? Noi fiind singurii care ne îngreunăm viața?

Sunt atâtea melodii care au adevăruri permanent valabile și care se potrivesc chiar dacă anii au trecut peste ele. Ca să nu mai vorbim de cărți…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: