Tehnologia de azi

Pe vremuri eram destui de puțini pe lumea asta și cea mai rapidă modalitate de a trimite un mesaj era să îl ducă cineva. Ori pe jos, ori cu barca, ori călare, nu? Mai apoi am avut nevoie să transmitem mai rapid informații sau gânduri. Am folosit Zeppelinul (poate… cine știe?) și trenuri cu aburi și vapoare. Aveam nevoie să comunicăm. Fiind în firea umană să nu apreciem ce avem lângă noi, se trimiteau scrisori la kilometri distanță. Scrisori de dor, de fericire, de durere, declarații de război.

Pe măsură ce timpul a trecut, ne-am înmulțit și ne-am creat mijloace prin care să comunicăm din ce în ce mai ușor și mai rapid. Doar că avem atâtea lucruri în jur care ne distrag, încât nu mai avem timp să vorbim. Și totuși, în zilele noastre, se pune accentul pe comunicarea foarte ușoară sau mai precis pe interacțiunea ușoară dintre utilizatorul site-ului/aplicației cu prietenii și (aici au lucrat la sentiment) cu familia.

Totul este foarte ușor acum, pe când în trecut era foarte dificil.

Dar parcă nu mai putem ține pasul cu această ușurință în comunicare, nu? Sau mai precis, ne e lene să tot vorbim. Am vrea doar să observăm. Nimic mai mult.

Ni se pare că ne e mai ușor să scriem ceva pe un site de socializare decât să vorbim cu prietenii. Nu mai vrem să vorbim efectiv cu cineva. Vrem doar să vedem ce a mai făcut X sau Y fără să ne chinuim să îl sunăm și să îl întrebăm. Fără să ne întrebe ce am mai făcut, că doar noi nu vrem să dăm din casă. Vrem doar să știm ce au făcut alții în timp ce credem că ne păstrăm intimitatea intactă în timp ce postăm poze cu micul dejun.

3198917427_31619d64bf_z

Ați observat că site-urile de social media sau orice alt site pe care se poate da scroll în timp ce faci un minim de interacțiune, sunt un excelent motiv să te sustragi brusc de la realitatea care te înconjoară?

Anturajul în care ești a devenit plictisitor? Pac, un scroll pe undeva.

Aștepți să intri la doctor la un consult? De ce să nu pui de un joc?

Vrei să traversezi strada? Ete fleoșc. Merge un mesaj rapid, că ăia care conduc o să oprească la trecere, doar e dreptul tău să treci și obligația lor să oprească, nu? Dar uităm că și cei de la volan au telefoane. Și ei au mii sau sute de mii de kilometri de experiență în condus și pot să dea rapid un mesaj în timp ce schimbă vitezele și trec pe portocaliu sau chiar pe roșu…

3062787047_83efc0c9c2_b
Cred că smartphone-ul ne ajută să evadăm dintr-o realitate care nu ne convine în realitatea în care noi avem controlul. Unde putem să fim tot ce dorim.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: