Despre prieteni

E un subiect delicat, cred. Ce face un prieten „prieten”?

Cum se definește un prieten? DEX-ul zice că un prieten este o persoană față de care simți o afecțiune deosebită, că aveți principii comune și vă arătați stimă și considerație unui altuia.

Asta înseamnă că interesele pot să nu fie comune, nu? Doar principiile după care vă ghidați în viață sunt comune. OK, nici o problemă. Că ne-am plictisi dacă am fi complet la fel. E bine să avem și păreri diferite, nu?

Dar dacă persoanele față de care simțim acea afecțiune deosebită de care se spune la carte, ne dezamăgesc relativ constant sau nu ne putem baza pe ele? Ne mai sunt prieteni? Nu cred că vorba aia din popor „prietenul la nevoie se cunoaște” s-a perpetuat degeaba. Că doar dacă nu era un sâmbure de adevăr în ea, probabil nu mai ajungeam să o cunoaștem.

Dar uite, că dacă stăm să ne gândim puțin, așa este. De câte ori prietenii pe care credeați că vă puteți baza au dat bir cu fugiții când ați avut nevoie de ajutor? Dezamăgitor, nu?

Sunt mulți care iau prieteniile de-a gata sau care consideră că prietenii vor fi mereu acolo pentru ei, chiar dacă ei nu depun nici un efort pentru a-i păstra.

5568679071_789e4fa3ae_z

Cred că este nevoie de o mare putere să nu fugi atunci când cineva pe care îl cunoști are nevoie de sprijinul tău într-o situație spinoasă. Mai mult decât atât, să fii în stare să oferi sprijinul necondiționat este o calitate foarte rară. Pentru că fiecare om își vede interesul său personal, nu?

Cred că fiecare om este de neînlocuit. Nu există doi oameni care să îți ofere aceleași sentimente și aceleași trăiri. Și totuși apar unii oameni care știi că dacă ar ieși din viața noastră ar lăsa un gol care nu va putea fi niciodată acoperit de trecerea timpului.

Cred că prieteni sunt acei oameni care ne fac să ne simțim într-un anume fel când suntem cu ei, care ne ajută doar prin felul lor de a fi, care ne ridică neîncetat, care ne arată ce înseamnă iubirea și sprijinul necondiționat atunci când noi nu mai știm să iubim deoarece am fost prea răniți.

Cred că fiecare prietenie durează și se maturizează după cum este îngrijită. Dacă nu pui pic de efort, interesul se va stinge curând de ambele părți. Dacă în schimb o întreții cu atenția și căldura ta, va înflori și va deveni ceva foarte frumos.

Cred sincer în reciprocitate. Și cealaltă persoană trebuie să depună efort pentru a păstra relația; nu se poate să fie o relație unilaterală.

One thought on “Despre prieteni

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: