Book Club – Recenzie | Movie Review

Acest articol s-ar putea să conțină spoilere!

MV5BMTc0MDY2MDI3Ml5BMl5BanBnXkFtZTgwNjU2MzIyNTM@._V1_SY1000_CR0,0,641,1000_AL_

Am fost la film. Cu fetele. OK. Doar cu una, că restul aveau alt program, ținând cont de cât de târziu ne-am trezit să mergem la film.

Am ales o seară frumoasă de joi, iar în sală nu știu dacă erau 10 oameni cu noi cu tot.

Filmul se numește la noi Clubul femeilor dezlănțuite. Titlu adaptat și total nepotrivit. În engleză este Book Club.

Ca și notă, IMDB-ul a văzut un 7 de la mine.

Ca și subiect în schimb mi s-a părut un film interesant, care putea fi dezvoltat și mai mult decât a fost: viața sexuală a persoanelor în vârstă. Nu este nimic indecent, nu cum a fost Dirty Grandpa. Este un subiect destul de delicat, cred.

M-am dus la acest film pentru că am descoperit-o, recunosc, destul de târziu pe Jane Fonda și abia acum reușesc să o apreciez la adevărata ei valoare.

Subiectul filmului, după cum spuneam, este sexul pentru persoanele mai în vârstă. Se prezintă mai multe tipologii de femei:

  • femeia independentă care devorează bărbați, nu se atașează de ei, dar singura ei slăbiciune are nume de mascul;
  • femeia divorțată de ani de zile care nu mai are parte de sex și nu mai pune sexul pe lista de priorități, în schimb toată atenția ei se duce către carieră;
  • femeia văduvă care nu s-a gândit că merită să mai descopere alți bărbați până nu dă întâmplător de unul care i-a căzut cu tronc;
  • femeia căsătorită de când e lumea și pământul care nu mai are parte de sex din varii motive.

Ce le schimbă viața? Nu o să vă vină să credeți. Christian Grey. Da, da. Una dintre ele (ghici care!) a venit cu această carte la clubul lor de lectură. Și de aici bulgărele a luat-o la vale.

Sincer, cred că e mai puțin importantă cartea în sine în acest film, cât situația asupra căreia se atrage atenția. Posibil să se fi ales cartea asta doar pentru că a făcut foarte multă vâlvă și lumea o asociază cu ce anume se vrea scos în evidență.

Bineînțeles că totul se termină cu bine deoarece este totuși un film. Dar bănuiesc că provocarea este reală și chiar ei, actorii în sine încearcă să găsească răspuns la întrebările care se pun în film.

În altă ordine de idei, am observat că sunt oameni care se uită pe ei pur și simplu. Zic că nu mai au nevoie de sex, că au o vârstă, că au alte responsabilități și alte priorități, că e rușinos, că după 10 ani de căsnicie e cam plictisitor și te obișnuiești ș.a.m.d.

Mi se pare trist.

De ce să trăiești pentru alții când ar trebui să trăiești pentru tine?

Nu îți place sexul? Cred că tuturor ne place, dar în feluri diferite. Mai blând, mai dur, mai pervers. Dacă zici că nu îți place înseamnă că nu ai dat peste acea persoană care să știe ce să facă în pat.

 

Jane Fonda și Lily Tomlin au un serial. Se numește Grace and Frankie. Dacă nu mă înșel Jane Fonda este unul dintre producători.

Subiectul? Două tipe care nu se plac în mod special află într-o zi că soții lor sunt gay. Se iubesc unul pe celălalt. Logic, se despart de cei doi indivizi.

Tipii se căsătoresc între ei și întâmpină problemele tipice unui cuplu homosexual în vârstă cu ideologii ușor învechite pentru societatea americană.

Tipele? Trebuie să își refacă viața; să o ia de la capăt într-o perioadă a vieții lor când tot ce mai făceau este să își ocupe timpul în așteptarea morții.

Că rămân cu toții cât de cât prieteni este o fantezie americană, dar faptul că se aduce un astfel de serial în lumină mi se pare un act de curaj și este extraordinar.

 

Dacă ești în vârstă înseamnă că trebuie să te oprești din a face sex? Să te oprești din a te îngriji pe tine? Din contră! Cu timpul te maturizezi. Îți dai seama că ai doar un singur corp și dacă nu ai grijă de el, o să trăiești chinuit (aici un articol Pro sală).

Descoperi ce îți place în pat și nu mai faci compromisuri. Evoluezi.

Prioritățile se schimbă, da. Dar asta nu înseamnă că trebuie să ne uităm pe noi.

Cu toții spunem că tânjim după fericire și dragoste (unii și după lucruri materiale, dar de, cu toții suntem diferiți). Ar trebui să ne construim singuri fericirea.

 

Ah, era să uit. Știați că Jane Fonda are 80 de ani? Need I say more?

n.b. Imaginea posterului este preluată de aici

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: