Vicii

Conform DEX-ului un viciu este un defect.

Conform dictionary.com un viciu este un obicei imoral sau rău. De abia pe la sensul al cincilea este un defect.

Aveți vicii?

Cumva eu asociez viciile cu fumatul, cu băutul excesiv, cu drogurile, cu obiceiuri care într-un fel sau altul fac rău și celor din jur. Dar vedeți voi, parcă nu e chiar așa, nu?

34355495230_7a9be731be_z.jpg

Uite de exemplu, să bei cafea nu face neapărat rău celor din jur. Doar dacă devii hiperactiv și începi să le strici Feng Shui-ul, atunci da, e cam nasol și destul de urât din partea ta.

Să îți ronțăi unghiile nu e nasol pentru cei din jur, dar este un defect. Este un obicei prost. Șocant ar fi dacă începi să rozi unghiile partenerului/partenerei. Deci poate fi clasificat drept viciu, nu? Sau drept tabiet?

Aveți vicii? Ce întreb eu, conform dicționarului, este dacă aveți defecte. Ciudată întrebare. Nu cred că este cineva care este fără de defect, nu?

Eu cred că am. Am fel de fel de apucături. Una dintre ele este să explic pe îndelete (mult prea pe îndelete, conform unor persoane) un anume lucru. De ce? Ca să ofer toate detaliile din fundal pentru ca să evit întrebări suplimentare.

Niciodată nu am fost bună la rezumate, dacă erați curioși. Dar ciudat este că eu personal nu îl consider defect neapărat. E în firea mea doar. Însă alte persoane îl consideră defect. Cât de subiectiv e totul!

Toată lumea consideră fumatul un viciu. Dar dacă bei cafeaua de dimineață la o țigară oare nu putem considera că e un tabiet și nu un viciu? Practic e o plăcere pentru ei, nu un defect.

3213062217_b297c821d4_z.jpg

Tot din curiozitate, am întrebat prieteni de ce s-au apucat de fumat. Mi s-a zis că de curiozitate, pentru că le plăcea gestul de a ține țigara, pentru că toți prietenii lor fumau ș.a.m.d. Cel mai comun prim răspuns a fost însă „din prostie”. De ce oare?

Din cauza faptului că lumea în general are o părere proastă despre fumat, unii dintre cei care fumează se simt oare… disprețuiți public? Poate e prea mult zis. Să schimbăm în „se simt diferit”.

E atât de subiectiv, nu credeți? La fel și cu viciile. Fiecare dintre noi avem defecte. Cred că cele în care persistăm le putem considera vicii. Pentru că ar trebui să tindem mereu spre o variantă mai bună a noastră, nu să stăruim într-o variantă slabă a noastră.

Ce părere aveți? Lăsați un comentariu.

One thought on “Vicii

Add yours

  1. M-am apucat de baut cafea dupa liceu, pentru ca asa imi treceau migrenele (tensiune prea scazuta).
    M-am apucat de fumat din prostie, pentru ca vroiam sa fiu o rebela. La 25 de ani… Cafeaua s-a inteles bine cu tigara! Dar cafeaua este inlocuita uneori cu ceai negru, energizant sau Pepsi. Cafeaua este necesara!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: