Blade Runner – Recenzie | Movie Review

Acest articol s-ar putea să conțină spoilere!

MV5BNzA1Njg4NzYxOV5BMl5BanBnXkFtZTgwODk5NjU3MzI@._V1_SY1000_CR0,0,674,1000_AL_

Mi s-a recomandat să văd Blade Runner și Blade Runner 2049 de către un prieten care este un cinefil cu gusturi bune.

Așa că am zis să văd despre ce este vorba. Ca să ne înțelegem, nu sunt un mare fan S.F. În schimb apreciez o poveste bună, indiferent de genul pe care îl reprezintă.

Ei bine, nu știam la ce să mă aștept de la un film făcut în 1982. Dar văzând decorurile, am rămas efectiv cu gura căscată. M-a surprins și m-a impresionat în același timp. La fel cum și primele episoade din Star Wars sunt surprinzătoare. Te uiți și te tot miri cum au realizat unele scene. Rămâi chiar uluit când vezi câtă muncă și dedicație au fost depuse pentru a realiza decorul, pentru a putea prezenta povestea într-un cadru cât mai real.

Nu am văzut multe dintre filmele vechi, însă acum, când ajung să le văd, pot să le apreciez la adevărata lor valoare.

Povestea din Blade Runner este una care a fost nouă în 1982. Au fost creați niște roboți care imitau oamenii foarte bine, care să facă lucruri pe care oamenii nu mai erau dispuși să le facă. Însă pentru că ajunseseră să se dezvolte din punct de vedere al inteligenței, oamenii au vrut să continue să aibă un avantaj. Și pentru asta au decis să le facă durata vieții de doar 4 ani.

Indiferent de film, mereu oamenii sunt cei care ajung să aibă avantaj asupra creațiilor lor și asupra altor specii. Oare chiar așa să fie – inovația și ingeniozitatea sunt la maxim pe această planetă? Ne face să ne întrebăm dacă restul speciilor din univers chiar încearcă să facă ceva…

Blade Runner durează 2 ore. Deși pentru unii ar părea static, cumva acțiunea curge într-un fel normal. Într-un sens în care îți permite să o urmărești din mai multe planuri.

Singurul lucru care poate ar fi trebuit să fie subliniat mai puternic (pentru a avea mai mult sens în al doilea film) este relația dintre Deckard și Rachel. Dar cine ar fi știut că după 35 de ani se va face o urmare? Și pe vremea aceea legăturile dintre un bărbat și o femeie sunt prezentate altfel. Mai degrabă la un nivel emoțional și intrinsec decât la un nivel fizic, cum se întâmplă în filmele făcute în prezent.

Blade Runner 2049 are 2 ore și jumătate. Mi s-a părut puțin cam mult, însă când m-am uitat la el, nu mi-am dat seama când a trecut timpul. Povestea avea sens. De data aceasta, este mai liniară din punctul de vedere al planurilor care sunt urmărite. Dar are sens și contiuitate.

Dacă nu vezi fimul inițial, acesta ți se pare un film static și fără noimă.

Dacă l-ai văzut pe primul, în schimb, ești intrigat. Te trezești că vrei mai multe detalii. Cum rămâneau Replicanții însărcinați? Cum o să se producă revoluția? De ce nu era el copilul născut (asta a fost o frustare de a mea :-) ). Ce se va întâmpla cu fata lui Deckard și Rachel? Este într-adevăr cu sistemul imunitar la pământ sau este doar o scuză ca să fie apărată? Este singura născută dintr-o Replicantă?

Ce nu înțelesesem în primul film a fost de ce Roy nu l-a omorât pe Deckard când a pus mâna pe el. Până când mi s-a explicat că a dat dovadă de umanitate. (Da, câteodată am nevoie să mi se arate cu degetul ce este evident…). Mi-a plăcut cum a zis „Time to die”. Deși poate pare un clișeu, tonul vocii m-a impresionat. Ca un cerc care se închide, faptul că Joe credea că este născut și nu replicat i-a provocat niște emoții care l-au adus foarte aproape de umanitate. Atât de aproape încât l-a ajutat pe Deckard să ajungă să își cunoască fiica. Frumos, nu?

Câteodată cred că trebuie să vezi dincolo de imagini și să simți povestea, nu doar să o vezi.

Am citit multe review-uri care ziceau că nu trebuia să fie făcută o continuare. Poate că nu era nevoie, dar a fost una reușită. Cel puțin din punctul meu de vedere.

Și ar fi fain, dacă nu i se întâmplă ceva între timp, ca Harrison Ford să fie personajul principal în urmare. Să vedem ce se întâmplă cu revoluția, nu? Mai e loc de un film. Dar doar de unul. Mai multe ar fi prea mult, cred :-)

Ați văzut filmele? Cum vi s-au părut?

n.b. Imaginea posterului este preluată de aici

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: