Pentru nevăzători

Tocmai spuneam într-un articol anterior că am fost până în Japonia. Ei bine, în Tokyo cel puțin pe destul de multe străzi și în stații sunt puse pavele care ghidează nevăzătorii.

Pentru noi, cei care vedem, sunt galbene cu ridicături. De exemplu, la marginea peronului sunt pavele cu buline mari (ca niște ridicături), ca să știe că trebuie să se oprească și să nu cadă pe șine. În alte zone sunt cu buline mai mici. Pe unele trotuare sunt pavele cu șanturi și părți mai ridicate care ghidează spre o direcție (în general spre zona unde se poate traversa strada).

La noi nu există așa ceva încă (aș îndrăzni să spun), dar faptul că sunt atât de multe mă face să mă gândesc că sunt destul de mulți oameni nevăzători. Sau… mă rog „cererea” a crescut. Că altfel nu s-ar instala, nu?

Și în vestul Europei mai sunt astfel de pavele, dar doar la trecerile de pietoni. Și nu peste tot.

În Japonia, în Sky Tree (wiki aici) sunt aceste buline pe balustradele de lângă geam. Să ne înțelegem: ajungi la 450m înălțime, ești nevăzător (deci nu prea poți să ai rău de înălțime din cauza priveliștii) și pipăi balustradele să înțelegi în ce parte e vestul, estul și Fuji-san. Dacă dintr-un motiv anume persoana respectivă și-a pierdut simțul văzului, înțeleg; că poate îi se declanșează amintiri, dar dacă s-a născut cu acest defect? Pentru ce îi mai trebuie?

Sunt chiar atât de mulți nevăzători care vor să nu vadă din Sky Tree? Întreb și eu, fără să fie cu vreo țintă ceva. Vreau să înțeleg logica din spate.

La noi bulinele de ghidare pentru nevăzători au apărut de ceva vreme pe cutiile de medicamente.

DSC02852_m smaller for the blog.jpg

În Japonia, la toaletele publice, butonul de tras apa era inscripționat în Braille.

Și chiar și sticluțele de ojă.

DSC02854_m smaller for the blog.jpg

Mi se pare că e folositor pentru oamenii care nu văd. Însă am și eu niște curiozități.

Dacă cineva nu avut niciodată simțul văzului, pentru ce pui pe sticluța de ojă buline? Că și-așa nu poate să își imagineze ce culoare e, nu? Sunt chiar atât de mulți oameni care își pierd vederea sau sunt cu probleme de vedere astfel încât să pui buline pe sticluța de ojă?

Nu citesc Braille, dar aș fi curioasă să știu ce scrie. Culoarea sau conținutul?

Iar pentru medicamente, ca om nevăzător cred este foarte folositor să știi ce cutie de medicamente e. Dar dacă vine cineva și schimbă medicamentele dinăuntru (zic și eu), ce faci? Sau, nu cumperi o cutie întreagă de pastile, că îți trebuie doar un sfert de cutie. Farmacista desface ambalajul și pune înauntru doar atâtea pastile câte îți trebuie. Uneori nici nu îți dă cutia, îți dă doar foliile. Ce faci? Că foliile care sigilează pastilele nu sunt cu buline.

Înțelegeți cum gândesc?

Cred că oamenii nevăzători au în general un ajutor de încredere. Însă nu e cu ei chiar 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.

Mă bucur că se face ceva pentru oamenii nevăzători, pentru că mi se pare groaznic să nu vezi frumusețea lumii din jur. Dar unele lucruri nu înțeleg de ce se fac. Pe conserve, de exemplu, de ce nu se trece în Braille conținutul? Sau pe borcane?

Zic și eu…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.