Toalete publice

OK, acest articol este poate neobișnuit, dar vă explic ce anume m-a determinat să îl scriu.

În România, toaletele publice sunt puține și murdare. Sau dacă efectiv nu sunt murdare, miroase a canalizare sau mizerie de îți mută simțul mirosului.

Cred că toaletele pentru femei sunt în general mult mai murdare decât cele ale bărbaților. Nu aș putea să înțeleg de ce, mai ales că reprezentantele sexului meu se bat toate cu pumnul în piept că le place curățenia, că sunt curate, că etc. și că bărbații (în general vorbind) sunt niște împuțiți.

Poate că ei nu sunt chiar foarte interesați de igienă cum credem că suntem noi, femeile. Nu zic că nu sunt, nici că sunt. Zic doar că reacționează și se comportă diferit.

În fine, ideea este că după multe călătorii, am ajuns să cred că noi femeile românce, avem o problemă. De ce? Pentru că am văzut foarte rar în alte părți așa de multă mizerie la toaletele publice. Iar în multe cazuri, acele toalete aveau un trafic foarte mare de oameni de toate națiile.

Chiar și la toaleta de la serviciu. Uneori este un deranj de rămâi cu gura căscată. De ce oare?

De curând am fost în Japonia. Zborul a fost cu escală prin Doha. Și aș vrea să vă arăt cum arată toaletele din aeroporturi, iar ca bonus, o toaletă din Shibuya (cartierul acela faimos din Tokyo care are o mare trecere de pietoni pe diagonală și are mereu un trafic infernal).

Menționez că am făcut poză înainte să le folosesc. Aa! Și nu includ o poză de la Otopeni, pentru că știm cu toții ce „curat” e acolo.

Doha
Aeroportul din Doha
Haneda
Aeroportul din Haneda
Narita.jpg
Aeroportul din Narita
Shibuya.jpg
Toaletă din stația Shibuya, Tokyo

Să ne înțelegem: nu mirosea a parfum de trandafiri, dar nu se simțea vreun miros urât. În absolut toate era hârtie igienică și era curat pe jos.

Și acum vine o întrebare probabil nepotrivită: de ce oare la noi nu se poate? Din ce motiv nu suntem în stare să avem grijă și de lucrurile publice? Că tot ne batem în piept că la noi acasă e curat cum nu e la nimeni altcineva. Dar când mergem undeva, de ce nu putem să avem grijă să păstrăm curat?

Pentru că nu e chiar 100% curat asta ne dă dreptul să murdărim mai tare sau cum?

Chiar nu pot să înțeleg. Ceva sugestii?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: