Concentrare, voință, disciplină și perseverență

Am văzut de curând un video extrem de interesat pe youtube, al călugărului Dandapani.

Pe la minutul 11 zice ceva la care nu m-am gândit niciodată: că toată lumea ne cere de când suntem mici să ne concentrăm, dar nimeni nu ne explică cum se face. Nu ne învață cum se face. La fel și cu voința. Fiecare dintre noi avem voință, unii mai puțin decât alții, însă se poate educa și asta, dar cu efort.

Concentrarea cere efort. Efortul să nu îți lași mintea să zburde spre alte lucruri.

Voința cere efort. Efortul de a duce lucrurile începute la bun sfârșit și nu numai atât, ci să le și faci mai bine și chiar mai exigent decât se cerea.

Disciplina cere efort. Efortul de a face ce trebuie făcut chiar dacă nu ai chef. Nu am auzit de disciplină făcută blând, iar prin definiția ei disciplina pedepsește comportamentul necorespunzător. (În limba română îmi pare mai largă definiția și parcă nu așa de nasoală :) )

Perseverența cere efort. Efortul de a continua când rezultatele nu sunt cele pe care le așteptai.

Perseverența

Și așa ajungem la concluzia că trebuie să depunem efort. În loc să așteptăm totul de-a gata, trebuie să luptăm pentru ce vrem. Facem diverse eforturi în fiecare zi, în funcție de lucrurile care sunt importante pentru noi. De exemplu, o persoană căreia îi place să facă jogging nu va vedea vremea urâtă ca un impediment. Nu vede ca un efort faptul că iese pe ploaie mocănescă să alerge 10 km. Corect?

Ia aduceți-vă aminte de câte ori nu ați văzut ceva asemănător la prietenii voștri sau la colegii de serviciu și v-ați gândit „eu nu aș putea să fac asta!”. Așa este! Pentru că suntem diferiți. Efortul pe care îl facem este diferit și se materializează în direcții diferite.

Însă adevărul este că trebuie să depunem efort ca să ne concentrăm. Cum se numește efortul acela? Aș îndrăzni să zic „voință”. Simplu fapt că punem efort în concentrare de fiecare dată când facem ceva, se numește „disciplină”; sau mai bine zis „autodisciplină”. Care va ajunge să devină perseverență. Iar din perseverență se naște succesul.

Pentru succeste este nevoie de efort, de timp și de energie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.