Parteneriat sau codependență?

V-ați gândit vreodată ce fel de relație aveți cu partenerul? Este un parteneriat sau o relație de codependență?

Vă ajutați partenerul să devină mai bun sau aveți pretenții ca partenerul să vă ajute pe voi?

O relație de codependență necesită foarte multă energie și creează traume și obiceiuri care cu greu se schimbă.

E posibil ca majoritatea să avem acest concept în noi, fără sa ne dăm seama, indus de către mediul în care trăiau cei dinaintea noastră.

Dacă ne gândim cum erau împărțite rolurile într-o familie, bărbatul vâna și făcea lucrurile care erau dificile (pentru că fizic era în stare și datorită faptului că instinctiv poate face lucrurile în mod rațional), iar femeia se ocupa de copii și de casă, făcând un cămin (fiind mai firavă fizic și emotivă). Și lucrurile au mers destul de bine pentru câteva secole bune. Excepțiile erau puține și erau înghițite de timp și prejudecăți.

Însă, acum nu mai e nevoie ca bărbații să vâneze. E mult mai ușor să facem rost de hrană și de comodități: trebuie doar să schimbăm niște hârtii cărora le-am conferit valoare in schimbul obiectelor pe care le vrem sau alimentelor de care avem nevoie.

Prin urmare relațiile pot evolua acum de la relații de codependență la… parteneriate. Parteneriate în care ambele persoane implicate investesc timp, energie, sentimente, dar nu uită că nu sunt legați de ombilic de partener și că au their own journey to go through. Trebuie să investim și în noi, chiar dacă suntem într-o relație, nu?

Nu putem sa avem grijă de partener dacă noi nu suntem oki în interiorul nostru. Ignorând cum ne simțim de fapt pentru a ne concentra pe cel de lângă noi nu ajută nimănui.

Comments are closed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: