Grace and Frankie – Recenzie | Movie Review

Cu siguranță că nu v-ați gândit că articolul de duminică dimi va fi o recenzie a unui serial :-) hehe

Bună dimi, tuturor!~

~Atenție! Conține spoilere!~

MV5BZDg1YmI4ZmUtMjNhYS00YWY5LTk0MGQtODI5MGMzNTI4MzYxXkEyXkFqcGdeQXVyMTkxNjUyNQ@@._V1_SY1000_CR0,0,675,1000_AL_
Foto luată de aici

Am descoperit-o pe Jane Fonda de puțin timp, cam… 5-6 ani, cred. Nu că înainte nu aș fi știut cine e, dar vreau să cred că am început să mă uit mai atent la filmele ei atunci când am putut să o și apreciez.

Atunci când Netflix a anunțat un serial cu ea, nu am stat pe gânduri prea mult (nici nu m-am uitat la trailer, ca să fiu complet sinceră) și am dat play la primul episod.

Grace și Frankie sunt două femei de vârstă înaintată care deși se știu de o veșnicie, nu se plac datorită stilului total diferit pe care îl au: Grace e elegantă, bitchy și autoritară, iar Frankie e hippy și… flu-flu.

Ce le aduce împreună? Ce aduce de obicei împreună oamenii: o durere/traumă comună. Soții lor le-au anunțat că vor sa divorțeze pentru că sunt gay și că se iubesc și că de 20 de ani se tot iubesc pe ascuns.

V-ați aștepta la așa intrigă?! Eu cu siguranță nu m-am așteptat.

Pe lângă faptul că personajele principale sunt Jane Fonda, Lily Tomlin, Martin Sheen și Sam Waterston (adică niște nume destul de cunoscute), serialul e dedicat cu precădere unei audiențe cu o medie de vârstă mai înaintată. Mai citiți încă o dată numele. Vă dați seama că au 82, 80 și respectiv 79 de ani?! Ce mi se pare de admirat este faptul că încă sunt foarte pe fază. They are alive and kicking, ca să zic așa (să nu facem comparație cu bătrânii din societatea românească deoarece stilul de viață nu se compară).

Revenind la serial: este o comedie în care situații care par neverosimile nouă celor tineri sunt la ordinea zilei pentru cei mai în vârstă. Din ce discuții am mai avut, prieteni și colegi de vârsta mea nu prea se vedeau la pensie și nici nu se gândesc la ce aduce vârsta mai înaintată. Nu vedem decât jobul, care să fim deschiși, în acest moment pare că nu mai are un termen limită.

În acest serial ni se pune pe masă următoarea situație: ești în vârstă, nu vrei să renunți la plăcerea fizică, însă artrita te împiedică să te simți bine tu cu tine. Râdeți? Sună total din alt film, așa-i? Dar… dacă vi s-ar întâmpla pe bune?! Zic și eu. Grace și Frankie aduc o soluție: un vibrator care să fie ușor de folosit. Apropo, l-au lansat și ca produs fizic și se pare că are succes. Aveți aici un link.

Apoi în cel mai recent sezon au adus în discuție problema necesității ajutorului atunci când trebuie să se ridice de pe toaletă. Bineînțeles, că nu se rezumă doar la ridicat de pe toaletă, însă acel moment este un moment dificil să ceri ajutor, nu? Și ce au mai inventat? Un scaun de toaletă care să te ridice, să nu mai ai nevoie de o mână de ajutor de la cineva (acum când scriu mi se pare total șocant că japonezii cu toaleta lor care face de toate, nu s-au gândit și la asta! Oh, wait! Ei și la 100 de ani pot să se ridice fără probleme :)) ).

Tot serialul este presărat cu fel de fel de situații care li se întâmplă mai ales persoanelor în vârstă. Dacă nu este your cup of tea, e oki. Cred că uneori nu trebuie să ne regăsim în filmele pe care le vedem și nu trebuie să rezonăm cu personajele. Trebuie să vedem și să ascultăm total altă perspectivă pentru a fi în stare să empatizăm.

Eu vă recomand serialul pentru toate ideile spuse direct, dar și pentru situațiile de ficțiune. Deși poate nu este foarte sexy să vezi oameni în vârstă sărutându-se, gândiți-vă că acolo ajungem și noi, cu fiecare an pe care îl petrecem lângă partenerul nostru. O să încetăm să îl sărutăm pentru că nu mai are pielea netedă? Nu v-ați gândit la asta, nu? Nici eu, până de curând.

Închei cu un citat care îmi place de numa’ numa’, din cel mai recent sezon (sezonul 6). O să mai fie un sezon, cel mai probabil anul viitor, care o să fie și ultimul.

Find something unconventional that works for you. – Frankie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: