Ghidul Gentleman-ului: Eticheta și Manierele

Sub eticheta Imperium, încep o serie de articole dedicate exclusiv bărbaților. Acestea vor fi scrise și în română și în engleză și le veți regăsi pe pagina Imperium din meniul principal. Lectură plăcută!

O discuție despre etichetă și maniere s-ar putea să pară ieșită din comun pentru unele persoane. Însă, respectarea etichetei nu este deloc un concept de modă veche; din contră. Este un element dorit și căutat de către mulți bărbați și chiar și de către femei. Sunt destule de multe persoane care un au avut oportunitatea să fie educate de către cineva în acest sens. De asemenea, este posibil să nu fi ajuns să experimenteze aceste concepte. Însă, dacă acest lucru este parte din background-ul vostru, nu este totul irosit. În aceste timpuri în care orice informație este doar la un click distanță, nu aveți scuză să nu creșteți într-un bărbat cu prestanță. Este cel mai bun lucru pe care puteți să îl faceți pentru voi înșivă!

Ce este greșit este să credem că eticheta nu este compatibilă cu lumea modernă din cauza faptului că eticheta reprezintă o serie de reguli care nu pot fi încălcate și care trebuie respectate indiferent de situație. Nu este nimic mai greșit! Eticheta s-a schimbat în decursul anilor, fiind fluidă și flexibilă astfel încât a ținut pasul cu timpurile în care trăim.

Emily Post definește eticheta ca fiind o combinație între maniere și principii. În timp ce unele persoane consideră că manierele sunt rezultatul educației de acasă, altele cred că acestea pot fi învățate doar atunci când o persoană iese în societate și experimentează diverse situații. Manierele variază de la țară la țară, deoarece, deși au un numitor comun, culturile sunt extrem de diferite. Spre exemplu, în timp ce în Japonia e normal să te înclini în fața cuiva în semn de respect, în Europa această practică poate fi interpretată ca semn de servitudine și lașitate.

Interacțiunile umane sunt complicate și complexe, dar principiile de bază sunt următoarele: respectul pentru alții, considerația, empatia pentru cei din jurul tău și onestitatea. Aceste valori sunt universal valabile și fac oamenii să se simtă comfortabil în prezența noastră. Nu vă gândiți că aceste valori sunt potrivite doar pentru cei bogați și privilegiați. Cu toții putem să le aplicăm. Iar aici este adevărata provocare pentru cei care doresc să fie gentlemen moderni.

Diferența o fac mereu lucrurile mici: nu este dificil să fim politicoși fără să avem o atitudine condescendentă. Nu este greu nici să încercăm să înțelegem o persoană și să nu judecăm comportamentul lui sau al ei. Considerația și onestitatea sunt dezirabile tuturor bărbaților și arată lumii că aveți integritate și nu veți ceda cu ușurință.

Photo by The Lazy Artist Gallery on Pexels.com

Se spune că respectul se câștigă, dar nu se întâmplă absolut nimic dacă îl oferim înainte să îl pretindem de la alții, iar aici bunul simț preia conducerea. Astfel nu vom face lucruri care nu vrem să ni se facă nouă.

Indiferent de cum vă simțiți, țineți minte să vă țineți sentimentele ascunse de persoanele care nu trebuie să știe. Nu vă descărcați furia pe oricine întâlniți în cale și nici nu începeți să spuneți tuturor cum ați reușit să faceți lucrul acela pe care vi-l doreați de atâta timp și care nu este treaba nimanui altcuiva decât a voastră. Prietenii voștri vor fi cu siguranță fericiți să vă ajute sau să vă asculte, dar nu toată lumea trebuie să știe ce se întâmplă în viața voastră privată. Viața privată chiar așa trebuie să rămână: privată!

Un ultim gând pe această temă este că a arăta considerație față de sentimentele altor oameni și a fi onest fără să fi prea direct sau ofensiv sunt două lucruri care nu se vor demoda niciodată. Din contră, sunt elementele cheie ale gentleman-ului modern.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: