Valori

Mă tot gândesc cum să scriu articolul acesta de ceva timp. Stau și mă gândesc dacă nu cumva din cauza vârstei gândesc așa, deși la 33 de ani nu ar trebui să îmi fac prea multe probleme, nu? Nici nu știu cum să încep, așa că o să aștern gândurile așa cum vin.

În primul rând, este clar că lumea în care trăim acum este extrem de tehnologizată. Nu se poate să ignorăm acest lucru, mai ales pentru că ne face viața extrem de ușoară – corect? Cu toată această tehnologie au dispărut job-uri (de exemplu, lampagii – știu, e o extremă, dar nu e cu nimic mai puțin adevărat!) și au apărut altele – cum ar fi… travel bloggers.

Este foarte clar că zicala „pâine și circ” este actuală și în zilele noastre, dar ce nu înțeleg eu este unde mai este… „circul”. Să vorbim în termeni moderni: ce entertainment aduc în această lume travel bloggers? Din punctul meu de vedere, nici unul. Sunt unii care creează photo presets pentru mobil ca să aibă oamenii cum să își editeze pozele făcute pe telefon. Sunt unele cupluri de travel bloggers care sunt foarte creativi în felul cum își fac fotografii în locurile pe care le vizitează. Pălăria jos din partea mea! Nu știu dacă se inspiră de undeva sau pur și simplu le vin ideile. Nici nu contează până la urmă.

Să fii mereu prezent online și să pui absolut tot ce faci pe stories, mi se pare așa o exagerare… Chestia care mie mi se pare aiurea este că faptul că au mulți followers le permite să aibă banii să viziteze lumea. Am auzit la un așa cuplu de travel bloggers că zicea tipa, în stories bineînțeles, că se vor duce până la X loc pentru noi. Pentru noi. Cum să zică așa ceva? Cu ce mă încălzește pe mine că se duc ei acolo și nu eu?! Cu absolut nimic. Cu ce mă încălzește că au sute de mii de followers și cu banii scoși din stories își fac ditamai casa? Cu nimic.

Dacă vine la noi vine pe stradă o persoană care ne cere un leu sau o pâine, nu îi dăm, nu? Că e așa, că e pe dincolo, să se ducă la muncă, nu la întins mâna ș.a.m.d. Dar repede ne logăm dimineața să vedem ce au mai făcut X și Y. Unde s-au mai dus. Ce mâncare au mai mâncat. Și în loc să ne trăim viața noastră, trăim de departe viața lor, imaginându-ne cum e să mergem și noi în locurile alea și cum e să mâncăm mâncarea aia care arată atât de delicios de la filtrele aplicate.

Am ajuns la concluzia, fără să fiu rea, că travel bloggers sunt cerșetorii moderni, iar cerșetorii moderni sunt cerșetori digitali.

Unde sunt valorile lor? Să meargă cu telefonul lipit de mână și să arate tuturor ce frumos trăiesc ei din vizualizările primite?

Cu toții suntem la fel de interesanți încât să fim „urmăriți” în online. Din 7 sau 8 miliarde de oameni, s-ar găsi câteva sute de mii să rezoneze cu ce avem noi de oferit, nu? Diferența este că pentru oamenii normali, viața pe care o trăim este cea reală, iar viața socială digitală este un… add-on și nimic mai mult.

2 thoughts on “Valori

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: